Uygulamayı Play Store’a Yükleme

Geliştirici Hesabı Açma

Tarayıcımızda “https://play.google.com/apps/publish” adresini açıyoruz. Google hesabımıza giriş yaptıktan sonra, eğer daha önce bir geliştirici hesabı açmadıysak karşımıza şu şekilde bir ekran gelecektir:

Gerekli bilgileri doldurduktan sonra “Hesap oluştur ve öde” butonuna tıklıyoruz. Ardından ödeme ekranı karşımıza gelecektir. Sayfadaki uyarıda da belirtildiği gibi Google Play’e uygulama yüklemek için tek seferlik olmak üzere 25$ ücret ödememiz gerekiyor. Bu ücret tek seferliktir ve bir kez ödeme yaptıktan sonra hesabımıza istediğimiz kadar farklı uygulama yükleyebiliriz, uygulama başına ücret alınmaz. Ödemeyi yaptıktan sonra artık “Geliştirici Konsolu”nu kullanmaya başlayabiliriz.

Yeni Uygulama Oluşturma

Yeni bir uygulama eklemek için konsolda sağ üstte bulunan “Uygulama oluştur” butonuna tıklıyoruz.

İlk olarak karşımıza şöyle bir ekran gelecektir:

Uygulamanın adını ve varsayılan dilini belirliyoruz. Ardından uygulama mı yoksa oyun mu olduğunu seçiyoruz. Son olarak ücretli mi yoksa ücretsiz mi olacağına karar veriyoruz. Eğer “ücretsiz” seçeneğini seçersek uygulama yayınlandıktan sonra ücretliye dönüştüremeyiz, hep ücretsiz kalacaktır ama “ücretli” seçeneğini seçersek ileride ücretsiz yapabiliriz. Bizim uygulamamız ücretsiz olacağı için “ücretsiz” seçeneğini seçiyoruz.

“Beyanlar” kısmındaki politikaları ve yasaları kabul ettikten sonra sağ alttaki “Uygulama Oluştur” butonuna tıklıyoruz. Karşımıza şöyle bir görev listesi gelecektir:

Şimdi buradaki görevleri adım adım yapalım.

Uygulama Ayarları

İlk olarak “Uygulama erişimi”ne tıklıyoruz. Burada uygulamamızın bazı kullanıcılara özel kısıtlanmış bölümü olup olmadığı soruluyor. Örneğin, bizim uygulamamızda ülkeleri favorilere ekleme özelliğini sadece aboneler kullanabiliyor olsaydı, bu durumda uygulamamızın bir fonksiyonunu belli bir kullanıcı kitlesi için kısıtlamış olacaktık. Bu durumda “İşlevlerin tümü veya bazıları kısıtlanır” seçeneğini seçip “Yeni talimatlar ekle” butonuyla bu senaryoyu veya senaryoları belirtmemiz gerekiyor. Bizim uygulamamızda böyle bir durum olmadığı için “Tüm işlevler, özel erişim olmadan kullanılabilir” seçeneğini işaretliyoruz ve sağ alttaki “Kaydet” butonuna tıklayarak kaydediyoruz.

“Kontrol paneli”ne tıklayarak görevlere geri dönebiliriz.

Tamamladığımız görevlerin aşağıdaki gibi üstü çizilmiş olacaktır.

Görevlerden birini tamamladık bile. Şimdi sonraki görev olan “Reklam” görevine tıklıyoruz. Burada da uygulamanın reklam içerip içermediği soruluyor.

Bizim uygulamamız reklam içermediği için “Hayır” seçeneğini seçip “Kaydet”e tıklıyoruz. Uygulamanız reklam içeriyorsa da bu aşamada yapmanız gereken çok bir şey yok, tek yapmanız gereken “Evet” seçeneğini seçip kaydetmek. Bunu da yaptıktan sonra tekrar kontrol paneline dönüyoruz ve “İçerik derecelendirme” seçeneğine tıklıyoruz. Karşımıza aşağıdaki gibi bir ekran gelecektir.

“Anketi başlat” butonuna tıklıyoruz. İlk olarak karşımıza e-posta adresi isteyen bir kutucuk çıkıyor. İçerik derecelendirme sonucu bilgilendirme amaçlı olarak bu e-posta adresine gönderilecektir. Örneğin, bir şirkette çalışıyorsanız bu kısma şirketin hukuk departmanından sorumlu kişinin e-posta adresini verebilirsiniz. Altında da uygulama kategorisini seçmemizi isteyen bir alan bulunuyor. Kategoriler altında hangi tür uygulamaların o kategoriye girdiğine dair ayrıntılı bilgi mevcut, bu ayrıntıları okuyup uygulamanızın kategorisine karar verebilirsiniz. “Dünya Ülkeleri” uygulamamız “Yardımcı Ürünler, Verimlilik, İletişim veya Diğer” kategorisine giriyor. O yüzden bu seçeneği seçip sağ alttaki “İleri” butonuna tıklıyoruz.

“İleri”ye tıkladıktan sonra “Anket” sekmesinde karşımıza aşağıdaki gibi bir ekran gelecektir.

Bu kısımda sırasıyla uygulamanın şiddet, cinsellik, rahatsız edici dil, yasa dışı maddelerle (uyuşturucu vs.) ilgili referanlar içerip içermediği, alkol, sigara, silah gibi yaş kısıtlamasına dahil olan ürünlerin teşvik edilip edilmediği ve uygulamada satın alma olup olmadığı, kullanıcının konumunu başka kullanıcılarla paylaşıp paylaşmadığı gibi çeşitli bilgiler soruluyor. Bizim uygulamamız için bu soruların hepsinin cevabı “Hayır”dır. Bu yüzden “Kaydet” diyip ardından “İleri” butonuna tıkladığımızda “Özet” sekmesinde uygulamanın genel yaş grubu için uygun olduğu sonucunu görüyoruz.

Önemli Not: Kesinlikle “uygulamam tüm yaş grupları için uygun olarak derecelendirilsin” diye düşünerek tüm sorulara otomatik olarak “Hayır” cevabı vermeyin. Aksi halde uygulamanız incelemeden geçemeyecek ve reddedilecektir. Bir şekilde gözden kaçıp kabul edilse bile Google ileride yanlış bilgi verdiğinizi fark eder etmez uygulamanızı yayından kaldıracaktır. O yüzden mutlaka soruları dikkatli okuyup doğru cevaplar verin. Örneğin, eğer uygulamanız dövüş, savaş ve benzeri sebeplerle şiddet öğesi içeriyorsa “Şiddet içeriyor mu” sorusuna mutlaka “Evet” cevabını vermelisiniz.

“Özet” sekmesini de gördükten sonra sağ alttaki “Gönder” butonuna tıklıyoruz ve böylece bu görevi de tamamlamış oluyoruz.

Bir sonraki görevimiz “Hedef kitle” görevi. Göreve tıkladığımızda ilk olarak hedef yaş grubunu soran bir ekranla karşılaşıyoruz. 13 yaş altını hedeflemek için hem uygulamamıza bir “Gizlilik Politikası (Privacy Policy) eklememiz gerekiyor, hem de uygulamamızda reklam varsa reklam sağlayıcımızın çocuklar için uygun reklamlar gösterdiğinden emin olmamız gerekiyor. Ayrıca tüm öğelerin işlevinin çocukların anlayabileceği gibi açık seçik bir dille belirtilmiş olması gerekiyor. Örneğin, “Daha fazla eğlence için buraya tıkla” şeklinde bir buton varsa ve butona tıklandığında can satın alma ekranı çıkıyorsa, Google uygulamanızı yayından kaldırabilir. Butonun işlevini “Can satın al” şeklinde özellikle belirtmeniz gerekiyor. Bu gibi kısıtlamalar için Google Play’in “Developer Policy Center” web sitesini inceleyebilirsiniz. Bunları ayrıntılı olarak anlatıyorum çünkü son zamanlarda çok fazla geliştirici uygulamasının neden yayından kaldırıldığını anlayamıyor ve forumlarda bu konu sıkça konuşuluyor. Play Store’un çocukları korumak için uyguladığı politikalar eskisinden daha sıkı ve buna rağmen çocukların kendileri için zararlı içeriklere hâlâ rahatlıkla ulaşabildikleri düşünülerse bu politikalar daha da sıkı olabilir gibi görünüyor. O yüzden siz de sorun yaşamamak için aşağıdaki gibi “13 yaş üstü” yaş grubunu seçebilirsiniz.

Bu arada her durumda seçebildiğiniz tüm yaş gruplarını seçmek mantıklı değildir. Örneğin, lise öğrencileri için bir uygulama yapıyorsanız “18 yaş ve üstü” yaş grubunu seçmeniz zararınıza olacaktır.

Hedef yaş grubunu da seçtikten sonra “İleri”ye tıklıyoruz. Bu kez bize “Uygulamanın çocuklar için olmadığını belirttiniz, peki uygulamanız istemeden de olsa çocukların dikkatini çekiyor olabilir mi?” şeklinde özetlenebilecek bir soru soruluyor. Örneğin, bazı randevulaşma uygulamaları bile reklamlarında, ekran görüntülerinde çizgi film karakterlerini andıran karakterler kullanabiliyorlar. Haliyle bu karakterler çocukların ilgisini çekiyor. Böyle bir durumda “Evet” seçeneği seçilmeli. Bu durumda uygulama sayfasında “Çocuklar için uygun değildir” ibaresi yer alacaktır. Bu soruya da mutlaka doğru cevap verelim. Bizim uygulamamızda böyle bir durum olmadığı için “Hayır” seçeneğini seçiyoruz ve “İleri”ye tıklıyoruz. Son aşamada şöyle bir özet ekranıyla karşılaşacağız:

“Kaydet” butonuna tıklayarak bu görevi de başarıyla tamamlıyoruz.

Bir sonraki görev sekmesi olan “Haber uygulamaları” sekmesinde uygulamamızın haber uygulaması olup olmadığı şeklinde basit bir soruyla karşılaşıyoruz. Eğer “Evet” cevabını verirsek, Google’ın haber yayıncısı olarak kimliğimizi doğrulamasını sağlayacak bilgiler vermemiz ve haber kaynaklarımızı açıklamamız gerekiyor. Eskiden uygulama yüklerken bu soruyla karşılaşmıyorduk ama hem haber hırsızlığını hem de yalan haberlerin yayılmasını azaltmak için Google bu şekilde önlem almaya çalışıyor. Bizim uygulamamız haber uygulaması olmadığı için bu soruya “Hayır” cevabını veriyoruz ve kaydediyoruz.

Adım adım görevleri tamamlayıp sona yaklaşıyoruz. Sıradaki görevimizin başlığı: “Bir uygulama kategorisi seçip iletişim bilgilerini sağlayın”. Tıkladığımızda aşağıdaki ekranla karşılaşıyoruz.

Oyun değil uygulama yayınlayacağımızı zaten daha önce belirtmiştik. “Kategori” başlığının karşısındaki butona tıkladığımızda ise, aşağıda bir kısmını gördüğümüz çok sayıda kategori açılıyor.

Uygulamamız için en uygun olanını seçiyoruz. Bizim uygulamamız için en uygun kategori “Araçlar” kategorisi gibi görünüyor, onu seçiyoruz. “Etiketler” diye bir başlık daha görüyoruz. “Etiketleri yönet” dediğimizde birçok etiketin olduğu bir pencere açılıyor. Biz “Araçlar”, “Eğitim” ve “Seyahat rehberi” etiketlerini seçtik. Bu etiketler uygulamamızın Play Store’da hangi kullanıcıların karşısına çıkacağında etkilidir. Örneğin, “Seyahat rehberi” etiketi, seyahat etmekle ilgili uygulamaları inceleyen birinin karşısına “önerilen uygulama” olarak çıkma olasılığımızı arttırabilir. En fazla 5 adet etiket ekleyebiliriz.

Sayfanın alt kısmında geliştirici bilgilerinin istendiği bir kısım bulunuyor.

Buradaki bilgiler uygulamanın geliştirici bilgileriyle ilgili kısmında kullanıcılara gösterilen bilgilerdir. Telefon numarası ve web sitesi bilgisi isteğe bağlıdır ama bir mail adresi girilmesi zorunludur. En alttaki “Harici Pazarlama” kısmında da uygulamamızın Play Store dışında pazarlanmasını isteyip istemediğimiz soruluyor. Örneğin, insanlar Google arama motorunda “ülkeler” diye bir arama yaptığında sizin uygulamanızın arama sonuçlarında çıkmasını istemiyorsanız bu izni kaldırabilirsiniz. Ancak genelde “keşke uygulamam arama sonuçlarında en yukarıda çıksa” diye düşündüğümüz için bu seçeneği seçili bırakırız. Son olarak “Kaydet” butonuna tıklıyoruz ve girdiğimiz bilgileri kaydederek kontrol paneline geri dönüyoruz.

Nihayet ayarlardaki son ve en önemli adıma geldik. “Mağaza girişinizi oluşturun” butonuna tıklayarak uygulamamızın mağaza sayfasını oluşturmaya başlıyoruz.

Yukarıdan aşağıya adım adım gidelim. İlk olarak uygulama adı, kısa açıklama ve tam açıklama bilgilerini giriyoruz. Kısa açıklama 80 karakterle, tam açıklama 4000 karakterle sınırlıdır.

Dilerseniz sayfanın üst kısmındaki “Çevirileri yönet” butonuyla başka dilde çeviri de ekleyebilirsiniz.

“Grafik” bölümünden devam ediyoruz. İlk olarak uygulama simgesi soruluyor. Buraya uygulamanın marketteki ikonu olacak olan, “512 x 512” boyutlarında bir resim yüklüyoruz. Bu resmi tıpkı sosyal medya profillerinizdeki profil fotoğrafınız gibi düşünebilirsiniz.

Ardından bir “Özellik grafiği” isteniyor. Buraya “1024 x 500” boyutlarında bir resim yüklememiz gerekiyor. Bu resmi de tıpkı sosyal medya profillerinizdeki kapak fotoğrafınız gibi düşünebilirsiniz. Buraya da internetten bulduğumuz telifsiz bir resmi yükleyelim.

Ardından uygulama sayfasında gösterilecek ekran görüntüleri yüklememiz isteniyor. Buraya en az 2 en çok 8 ekran görüntüsü yükleyebiliriz. Bizim 3 adet ekran görüntümüz var, onları yüklüyoruz.

Not: Bu konuda işinize yarayacak bir bilgi vermek istiyorum. Araştırmalara göre kullanıcıların yüzde 90’ı uygulamayı yükleyeyip yüklemeyeceğine sadece ilk ekran görüntüsüne bakarak karar veriyormuş. O yüzden ilk ekran görüntünüzün dikkat çekici olmasına ve uygulamanızın içeriğini yeterince iyi yansıtmasına dikkat etmeniz yararınıza olacaktır

Ardından 7 inç tabletler ve 10 inç tabletler için de ekran görüntüsü soruyor. İsterseniz tabletinizde ekran görüntüsü alıp yükleyebilirsiniz. Biz şu anda o kısımlara da aynı ekran görüntülerini yükleyip geçeceğiz. İsterseniz siz de uygulamalarınızda öyle yapabilir, ileride tabletler için özel ekran görüntüsü aldığınızda güncelleyebilirsiniz.

Son olarak, video kısmına uygulamanızı anlatan bir “YouTube” bağlantısı ekleyebilirsiniz. Zorunlu değildir, isteğe bağlıdır.

En sonunda “Kaydet”e tıklıyoruz ve mağaza girişini de tamamlıyoruz.

Apk veya App Bundle Yükleme

Uygulama ayarlarını yaptık ve mağaza girişini tamamladık. Mağaza girişini tamamlar tamamlamaz, aşağıdaki resimde olduğu gibi Kontrol Paneli’nin en alt kısmında bulunan “Uygulamanızı Google Play’de yayınlayın” kısmı aktif olacaktır.

Öncelikle “Ülke ve bölge seçin” görevine tıklıyoruz.

“Ülke/bölge ekle” butonuna basınca karşımıza bir panel çıkıyor. Bu panelden uygulamamızın kullanılabilir olmasını istediğimiz ülkeleri tek tek seçebiliriz veya en üstteki “checkbox”a tıklayarak tüm ülkeleri seçebiliriz. Uygulamamızın yayınlanmasını istediğimiz tüm ülkeleri seçtikten sonra sağ alttaki “Ülke/bölge ekle” butonuna tıklayarak seçtiğimiz tüm ülkeleri ekliyoruz. Ardından Kontrol Paneli’ne geri dönüyoruz.

Şimdi asıl dosyamızı yükleme kısmına gelebiliriz. Aynı bölümde yer alan “Yeni sürüm oluşturun” seçeneğine tıklıyoruz. Karşımıza şöyle bir ekran gelecektir:

“Yeni sürüm oluştur” butonuna tıklıyoruz. Aşağıdaki uyarıyı “Devam et” butonuna tıklayarak geçiyoruz. Bu uyarı uygulama imzamızın Play Store’da bizim için saklanacağını söylüyor.

Ardından, aşağıdaki kısımdan “Yükle” butonuna tıklıyoruz ve daha önce oluşturduğumuz aab dosyasını seçip yüklüyoruz. eğer internetiniz yavaşsa dosyanın yüklenmesi biraz uzun sürebilir.

Dosyanın yüklenmesi tamamlandığında “Sürüm adı” kısmı aşağıdaki gibi otomatik olarak dolacaktır. “Sürüm notları” kısmına, güncelleme yaptığımızda kullanıcıların yeni versiyonda neler değiştiğini görmesi için bir bilgilendirme yazısı yazıyoruz. Şu anda olduğu gibi bırakabiliriz.

Ardından sağ altta yer alan “Kaydet” butonuna tıklıyoruz. Kaydettiğimizde “Sürümü inceleme” butonu aşağıdaki resimde olduğu gibi aktif olacaktır.

“Sürümü inceleme” butonuna tıkladığımızda özet bilgisini görüyoruz. Burada sarı renkte (bu mutlaka düzeltilmesi gereken bir hata olmadığını gösteriyor), “Bu App Bundle, yerel kod içeriyor” şeklinde bir uyarı alabilirsiniz. Uygulamayı “native” olarak geliştirmediğimiz için bu uyarıyı alıyoruz, görmezden gelebilirsiniz. Son olarak sağ altta bulunan “Üretim kanalına sunumu başlat” butonuna tıklıyoruz.

Sonunda bitti ve uygulamamızı yayınladık. Artık Kontrol Paneli’nde uygulamamıza göz attığımızda “Güncelleme inceleniyor” yazısını göreceğiz. Play Store ekibi uygulamamızı ve verdiğimiz yanıtları inceleyecek ve bir sorun yoksa uygulamamız yayınlanacaktır. Tebrikler!

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir